Doplňky

Co jsou živiny?

Kondicionér je na rozdíl od doplňku stravy látka chemického původu. Úkolem suplementů je podpořit konkrétní jídelníček složkami, které umožní rozvoj svalové hmoty. Mají také podporovat specifické procesy probíhající v těle před nebo po fyzické námaze, a proto je sportovci a kulturisté tak touží používat. Používají se také tehdy, když tělu zjevně chybí nějaké živiny. Na polském trhu jsou dostupné proteinové, sacharidovo-proteinové nebo sacharidové doplňky.

Mezi složky doplňků patří lecitin, vitamíny, kreatin, glukóza, riboflavin a mnoho dalších. Jejich užívání má za následek především zvýšení metabolismu ve svalech, ale také rychlejší regeneraci, zejména po velké fyzické námaze. Živiny také zlepšují obranyschopnost organismu. Jejich dávkování je třeba pečlivě zvážit – mělo by záviset na druhu cvičení, intenzitě cvičení, ale i denní stravě.

Energetické doplňky

Správná strava je pro sportovce jednou z nejdůležitějších věcí. Zvýšená fyzická námaha a specifická cvičení mají za následek velkou ztrátu energie a minerálů v celém těle. Není tedy divu nabízet stále lepší a kvalitnější doplňky výživy pro sportovce. Co v takových produktech najdeme?

Taková činidla obvykle obsahují zvýšené množství bílkovin, sacharidů, vitamínů a minerálních látek a solí. Specialisté zdůrazňují, že užívání energetických doplňků má své opodstatnění, když má sportovec omezený přístup k hodnotné potravě, bohaté na nejdůležitější živiny.

Co ovlivňují energetické doplňky? Především pro budování svalů. Dále odborníci zmiňují prodloužení pracovní doby svalů a také zvýšení rychlosti zátěžových metabolických procesů. Užívání doplňků stravy není v rozporu s antidopingovým systémem – za jejich složení je vždy odpovědný výrobce a prodejce.

Živiny ZMA

Doplňky ZMA patří do skupiny produktů, které obsahují tři přírodní anabolické minerály: cheláty hořčíku a zinku a vitamín B6. Jejich kombinace znamená, že se vzájemně zintenzivňují, což dává mnohem lepší výsledky, než je používat samostatně. Tyto typy doplňků jsou považovány za nejlepší přírodní posilovače testosteronu.

Preparáty ZMA především výrazně zvyšují hladinu testosteronu. Navíc snižují množství kortizolu ve svalech, čímž zabraňují poklesu síly a rozpadu svalové tkáně, účinně inhibují katabolismus. ZMA dodává sílu a účinně zvyšuje vytrvalost a také zabraňuje svalovým křečím. Dalším velmi důležitým účinkem tohoto typu doplňků je jejich příznivý vliv na hluboký, relaxační spánek. To vám umožní udržet rovnováhu mezi dobou cvičení a odpočinkem, což zvyšuje efektivitu tréninkových cyklů.

Suplementy ZMA mají poměrně silný účinek, proto byste měli v jejich užívání dělat přestávky a držet se doporučených porcí. Jejich předávkování může vést k nevolnosti, nechutenství, problémům s kůží a poruchám oběhového a nervového systému.