Doplňky

Sacharidové doplňky – co to je?

Sacharidové suplementy, také známé jako karbo suplementy, využívají především sportovci, kteří chtějí zlepšit výkonnost svého těla, zejména při dlouhodobém cvičení. Živiny tohoto typu obsahují zvýšené množství sacharidů, které se v našem těle přeměňují na energii.

Vysoce kvalitní suplementy obsahují sacharidy různé vstřebatelnosti – proto je můžete užívat před i po tréninku. Hlavním úkolem sacharidových doplňků je doplnění hladiny glykogenu, což umožňuje konstantní tempo cvičení.

Zajímavé je, že sacharidové suplementy kromě dodání potřebné energie zodpovídají i za budování hodnotné svalové hmoty – poskytnutím správné dávky sacharidů přeměněných na energii ji tělo nečerpá z bílkovin, jejichž úkolem je budovat trvanlivé svaly. Sacharidové doplňky nakoupíme především ve sportovních obchodech, ale i internetových obchodech se sportovním profilem.

Co obsahují sacharidové doplňky stravy?

Sacharidové doplňky díky svému složení ocení lidé, kteří potřebují dodatečnou dávku energie nezbytnou k provádění dlouhodobého cvičení. Sacharidové doplňky obsahují především sacharidy – jejich objem ve 100 gramech produktu je dokonce 80 procent.

Zbytek tvoří malé množství bílkovin, stejně jako vitamíny a minerální soli. Toto složení je optimálním řešením pro vytrvalostní sportovce – především umožňuje neustále doplňovat energetické zásoby poskytováním sacharidů s různou úrovní vstřebatelnosti.

Je to dáno především neustálým úbytkem glykogenu během cvičení. Malé množství bílkovin umožňuje efektivní regeneraci svalů po zátěži a mírnou inhibici jejich katalýzy, případně odbourávání svalových vláken. Dalšími složkami jsou minerální soli a vítané – při delší zátěži se vylučují spolu s potem a močí. Je velmi důležité, abyste jejich hladinu v těle neustále doplňovali.

Jak sacharidové doplňky fungují?

Působení sacharidových doplňků není založeno pouze na dodávání energie – svým složením dokonale zlepšují výkonnost organismu a také příznivě ovlivňují proces regenerace organismu po zátěži. Působení sacharidových doplňků je vícestupňové – je to způsobeno především diverzifikovaným vstřebáváním sacharidů obsažených v produktu.

V případě špatně vstřebatelných sacharidů, jako jsou komplexní cukry, je důležité je konzumovat dlouho před cvičením, aby je tělo stihlo vstřebat a přeměnit na glykogen. Rychle stravitelné sacharidy, tedy jednoduché cukry, je vhodné přijímat těsně před tréninkem nebo během krátké pauzy – díky tomu bude možné rychle dodat tělu správnou dávku energie v co nejkratším čase.

Sacharidové doplňky, které obsahují i ​​některé bílkoviny, pomáhají inhibovat katabolické procesy, což je důležité zejména v době odpočinku. Během této doby dochází k vlastnímu svalovému růstu.