Zdraví

Vitamíny důležité pro zdraví

Vitamíny jsou nesmírně důležitou složkou naší stravy a hrají v těle mnoho klíčových rolí. Bez nich by nebylo možné správné fungování mnoha orgánů a enzymů.

Je jich hodně a každý z nich hraje důležitou roli. Nedostatek jednoho vitamínu může vést k vážným poruchám, takže je snadné si představit, co se stane, když jsou naše jídla neplodná a monotónní. Vitamíny se dělí na:

  • rozpustné ve vodě (vitamín C, vitamíny B, kyselina listová, vitamín PP)
  • rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K)

Vitamíny by měly být tělu dodávány spolu se zdravou, racionální stravou. Pokud však z nějakého důvodu potřebujeme sáhnout po vitamínovém přípravku, je na místě připomenout, že vitamíny je nejlepší užívat ráno: se snídaní nebo dalším prvním jídlem. Na policích lékáren lze najít mnoho produktů, jejichž úkolem je doplnit hladinu vitamínů. Nákup můžeme přizpůsobit potřebám našeho těla volbou multivitaminového komplexu, nebo například pouze vitamínů skupiny B. Vyplatí se naslouchat svému tělu a všímat si rušivých příznaků, abyste nedostatky vitamínů doplnili co nejdříve.

Zdravé druhy olejů

Lidé, kteří hubnou a pracují na budování pěkné svalové hmoty, se velmi často vzdávají konzumace tuků. Mezitím se ukazuje, že nic nemůže být horšího – tuk potřebuje naše tělo stejně jako bílkoviny nebo sacharidy. Sáhnout byste však měli po zdravém tuku.

Kokosový olej – Nezpracovaný kokosový olej je jedním ze zdravějších druhů tuku, který v současné době v Polsku seženete. Obsahuje kyselinu laurovou, která se nejen nehromadí ve formě zbytečných válečků, ale dodává nám také obrovské množství energie. Je také cenným zdrojem vitamínů E a K, díky nimž je naše pokožka hladká a bez skvrn.

Olej z vlašských ořechů – Přestože není vhodný na smažení, lze jej s úspěchem přidávat do salátů a dokonce i na chleba. Je výborným zdrojem antioxidantů a obsah nasycených mastných kyselin je opravdu nízký. Bohužel je tento druh tuku velmi drahý, takže ne každý si ho bude moci dovolit.

Energetické nápoje – jsou zdravé?

Energetické nápoje jsou tekutiny, které obsahují velkou dávku cukrů, taurin, kofein, směs vitamínů – všechny tyto ingredience jsou uzavřeny v malé plechovce. Zajímavé je, že tyto produkty jsou téměř zcela bez tuků a bílkovin.

Jeho úkolem je zlepšit celkovou výkonnost organismu – fyzickou i psychickou. Výrobci často píší, že tyto produkty zvyšují koncentraci, a proto je doporučují nejen sportovcům, ale i lidem pracujícím v noci – např. řidičům dodávkových vozů. Skupiny respondentů potvrdily, že konzumace jednoho energetického nápoje výrazně zvyšuje koncentraci, předchází únavě, povzbuzuje a podporuje metabolické procesy.

Energetické nápoje profesionální sportovci prakticky nepoužívají – aby tělo hydratovali a dodali mu správnou dávku sodíku, používají izotonické nápoje s mnohem méně agresivním složením. Energetické nápoje mohou být škodlivé a neměly by je konzumovat děti nebo těhotné ženy.