Zdraví

Zdravá pleť – výživa uvnitř i vně

Naše pokožka je každý den vystavována škodlivým látkám a měnícím se teplotám. Kůže jako naše ochranná bariéra nejen brání pronikání toxických látek do těla, ale také chrání před chladem. Je potřeba ji pěstovat a chránit.

Pleť vyžaduje správnou hydrataci, zejména v chladnějších dnech. Dostatečnou ochranou je především používání vhodné kosmetiky – hydratačních krémů a mýdel, které nevysušují. Ke správné péči patří i konzumace jídel bohatých na přírodní živiny a vitamíny – jsou nezbytné pro správnou hydrataci.

Pokožku je nutné hydratovat i zevnitř – k tomu budou vhodné četné ovocné šťávy, neperlivá voda, také ovocné čaje. V procesu péče se také vyplatí doplnit stravu o složky bohaté na vitamíny A a D – jsou zodpovědné za to, aby byla pokožka pružnější. Doplňky lze sehnat především v lékárnách a prodejnách bylinek.

Exotické ovoce – je zdravé?

Hodně se mluví o nutnosti jíst čerstvé ovoce a zeleninu – hlavně proto, že obsahují mnoho cenných živin a vitamínů. Po ovoci saháme bez přemýšlení, ani netušíme, že mnohé z nich obsahují obrovské dávky cukrů, které se, pokud nejsou využity k tvorbě energie, mění v tukovou tkáň a přispívají k tvorbě kazů.

Této kategorii jednoznačně dominuje exotické ovoce – sladké, lákavé s nádhernými vůněmi, ale také… výkrmové! Co je to za ovoce? Nejjednoduššími příklady jsou samozřejmě avokádo, karambola, kaki a meloun – mají masitou strukturu a mnoho sacharidů.

Avokádo je také bohatým zdrojem bílkovin, které lze použít k budování cenné svalové tkáně. Neměli bychom po nich sáhnout kvůli vysokému obsahu cukru? Neodpírejme si požitek z jejich konzumace, ale nejezme je kdykoli – vyplatí se zpestřit jídelníček a vybrat si takové ovoce, které je mnohem méně kalorické.

Zdravé a chutné klíčky

Rostlinné klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Donedávna nebyly klíčky v polské kuchyni příliš oblíbené, ale už nějakou dobu se tyto extrémně zdravé rostlinné začátky objevují na našich talířích stále více. Mezi různými druhy klíčků si pozornost zaslouží klíčky řeřichy. Jsou zdrojem velkého množství vitamínů A, C, D a vitamínů skupiny B.

Kromě toho tyto klíčky obsahují velké množství minerálních solí. Vitamíny a minerály, které obsahují, velmi příznivě působí na činnost ledvin a zlepšují látkovou výměnu. Další klíčky, které stojí za doporučení, jsou sójové klíčky. Měl by je jíst každý, ale doporučují se zejména ženám v menopauze a lidem s arteriální hypertenzí.

Sójové klíčky obsahují vitamíny A, C, K a ty ze skupiny B. Dodávají také draslík, fosfor, hořčík a železo. Čočkové klíčky jsou naproti tomu nejen zdrojem vitamínů (A, C, B, E, H), ale také zdrojem omega-3 kyselin. Doporučují se s velkým intelektuálním úsilím, například během zkušebního sezení.